Bize Hemen Ulaşın:

Tel: +90 216 225 8397

Mail: [email protected]

Dil Seçiniz:turkish english

Web Yazılıma Genel Bakış

Bu makalede sizlere web yazılım nedir? Web geliştirici kimdir? Web yazılım dilleri nelerdir? bu başlıklara göz atacağız.

Kategori: Yazılım

Web yazılım, web sitelerini tarayıcılar aracığı ile kullanıcılara ulaştırmak için gerekli olan yazılım dillerinin bütününe denir. Web yazılım kendi içerisinde Front-End ve Back-End olmak üzere iki alanda geliştirilir. Web yazılım dediğimizde aklımıza gelen tüm web site türlerinden bahsediyorum. Bunlar: E-Ticaret olabilir, blog olabilir, portfolio olabilir, kişisel web site olabilir, işyerinizin tanıtım web sitesi olabilir… Bu tarz web sitelerin tamamı için elbette yazılım dilleri gerekli. Web sitelerini kullanııcların hizmetine sunan yazılımcılara Web geliştiricisi, web programcısı, web tasarımcısı denir. Bu kavramlar her ne kadar aynı gibi görünse de birbirinden farklı anlamlar içeriyor. Web tasarımcısı Front-End dediğimiz kullanıcının web sitesinde gördüğü kısmı kodlayan kısma deniyor. Daha derinlemesine açıklarsak, web sitelerine girdiğinizde sayfada gördüğünüz butonlar, linkler, renkler vb… kısmını tasarlayan ve o tasarımı kodlar aracılığı ile yazan kişilere denir. Web programcısı Back-End yani web sitesine girdiğinizde arka planda dönen işlemleri yazan kişiye denir. Bunu da açıklayalım, web sitesine girdiğinizde kayıt ekranı, bilgi ekranı, iletişim formu vb.. kullanıcı verilerini işleyip database’ye (verilerin depo edildiği yer) gönderen veya verileri database’den çeken ve kullanıcıya iletmek için gerekli olan yazılım desteğini sağlayan kişilere denir. Web developer ise hem Front-End hemde Back-End ile ilgilenen ve iki tarafıda yazan kişiye denir ve bu kişiye full-stack’da denir. Full-Stack her ne kadar daha iyi görünsede sektördeki değer bakımından full-stack olmanın da kötü yanı var bu kötü yan ise iki tarafta da işlem yapabiliyor olmasına rağmen Front-End’i kendi alanı Front-End olan biri kadar iyi kodlayamaz veya kendi alanı Back-End olan biri kadar iyi Back-End kodlayamaz iki tarafta da yeteneği olması elbette avantaj ama kısa vadede Full-Stack olmak iş bulma konusunda -1 punan demek. Ancak 10-15 Yıllık bir Full-Stack’iseniz Sektörde çok çok avantajlı olursunuz ve Alanı Front-End veya Back-End olan birinden 2 kat değerli olursunuz. Yani kısacası Full-Stack olmak kısa vadede sizi geri düşürse de uzun vadede değeriniz 2 katına çıkar ve genellikle 10-15 yıllık Full-Stack yazılımcılar şirketlerde yönetici, takım kaptanı veya CTO (Teknolojiden sorumlu başkan) konumuna geliyorlar.

Front-End nedir?

Front-End kavramını kısaca açacak olursak Front-End Kullanıcıların web sitesi ile etkileşim içerisinde olduğu alana denir. Front-End yazan kişilere yazılım jargonunda “Front-End Developer” denir. Front-End developer dediğimiz kişilerin tasarım yeteneği kuvvetli olması gerekir. Genelde şirletler Front-End’in yanında grafik tasarım yeteneğinize, profosyonel photoshop programlarına olan hakimiyetinize de bakarlar.

Peki Front-End Dilleri Nelerdir?

Front-End dilleri öğrenmesi kolay dillerdir ve bu dillerin dosyaları bilgisayarda fazla yer kaplamazlar. Peki Front-End dilleri nelerdir?

  1. HTML (Hyper Texr Markup Language)
  2. CSS (Cascading Style Sheets)
  3. Javascript

HTML (Hyper Texr Markup Language): HTML öğrenmesi kolay bir dildir. Bu dil sayesinde web siteleri oluşturulur. Biz yazılım jargonunda bu dil için “binanın iskeleti” deriz. Bu dil ile web sitenin iskeleti oluşturulur kutular butonlar linkler yerleştirilir.

CSS (Cascading Style Sheets): CSS web sitenin şekillendirilmesi yazıların, butonların, linklerin biçimlendirilmesi ve HTML ile oluşturulan elementlerin web sitedeki yerlerinin belirlenmesini sağlayan dildir. Yazılım jargonunda bu dil için “binanın boya badana işleri” deriz.

[removed] Genellikle Java dili ile karıştırılır ancak Java dili ile bi bağlantısı yoktur. Javascript kullanıcı ile etkileşime giren ve web siteyi kullanıcı için daha dinamik hale getirmeye, animasyonlar oluşturmaya yarar. Jargonda “binanın elektrik devresi” olarak geçer.

Back-End Nedir?

Back-End, Front-End ile kullanıcıdan gelen verileri işleyen onları gerekirse database’ye gönderen ve orada depo eden daha sonra gerektiğinde depo edilen verileri çekmek için gerek yazılım alanıdır. Kullanıcılar Back-End kısmını görmezler çünkü Back-End arkada gerçekleşir ve konsol üzerinde derlenir. Peki Back-End dilleri neler?

Back-End Dilleri Nelerdir?

NYP dediğimiz Nesne Yönelimli Programlama dilleri aracılığı ile Back-End yazmamız mümkündür. Ancak bu dillerin hepsini burada açıklamak mantıklı değil çünkü çok fazla dil var. Merak etmeyin çok dil olmasına rağmen sektörde şirketler ortak olarak birkaç dil kullanıyorlar bu diller dışında farklı teknoloji kullanan şirkete pek rastlamazsınız. Peki Back-End Dilleri neler?

  1. PHP (Hypertext Preprocessor)
  2. C# (C Sharp)
  3. Java

PHP (Hypertext Preprocessor): PHP Sanırım sektörde en çok kullanılan Back-End dilleri arasıda çok rahat yer alır. Bu dil hem pratik olması hemde öğrenmesinin kolay olmasından kaynaklı çok tercih ediliyor ancak son zamanlarda modasının geçtiği söyleniyor. Yinede hala aktif olarak çok kullanılıyor.

C# (C Sharp): Bu dil PHP’yi tahdından indirmek üzere desek yanlış olmaz son zamanlarda yayınlanan iş ilanlarında Back-End için C# isteniyor. Bu dil microsoft tarafından geliştirilyor. Öğrenmesi biraz zahmetli olsada öğrendikten sonra ve pratikleştikten sonra çok iyi bir dil olduğu aşikar.

Java: Back-End geliştiricilerinin çok sevdiği bir dil desek yanlış olmaz. Sebebiyse öğrenimi kadar kullanımınında zor olması bu sebepten Java geliştiricileri çok kolay iş buluyor. Aslında bana göre yazılımda zor dil yoktur, Syntax dediğimiz söz dizimi, yazım şekli zor olan dil vardır. Aslında tüm dillerin mantığı tamamen aynı sadece yazım şekli farklıdır. Java da bu syntax’i zor olan dillerin başında geliyor ve geliştiricisi eskiye nazaran azaldı. C# yavaş yavaş Back-End’de liderliğe oturuyor desek yanlış olmaz.

Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Nano Works’ün Kurumlara Değer Yaratan Çözümleri İle Tanışın! Türkiye Bilişim Sektöründeki İş Ortağınız!

Açık Pozisyonlar İçin Kariyer. Sayfamıza Göz Atın!