Günümüzde işletmelerde yapay zeka uygulamaları kullanımı büyük oranda artış göstermiştir. Ürün veya hizmet almak isteyen kullanıcılar sesli asistanlarla, makinelerle ya da diğer otomatik robot sistemleri ile daha kolay ve hızlı iletişim kurarak işlemlerini tamamlamaktadır. Şu iki yapay zeka uygulaması işletmelerin 2021 yılında gelişimine destek olmuştur:
- Akıllı hoparlörler ya da asistanlar
- Sesli, metinsel ya da görsel algılaması yüksek sohbet motorları (Canlı destek uygulamaları)
Üretimde yapay zeka kullanımı, özellikle e-ticaret ve perakende sektörlerinde yaygındır. Bu sistemler kullanıcılara ulaştırılacak olan ürünlerin stok takibinin yapılması, ürünlerin gösterimlerinin düzenlenmesi ya da müşterilere ulaştırılması konusunda işletme sahiplerine yardımcı olmaktadır.
İşletmelerde Yapay Zeka Uygulamalarının Tanımları
İşletme sahipleri, müşterilerine en hızlı ve verimli hizmetleri verebilmek için yapay zeka sistemlerinden faydalanır. Bu sistemlerin uygulama tanımları şunlardır:
- İnsan Gibi Düşünmek
ATM’ler, otomatlar vb. akıllı cihazların kullanılabilirliğinin yüksek olmasının temel sebeplerinden biriside insan gibi düşünerek karar verme, sorunları çözme ve öğrenme mekanizmalarının olmasıdır. Otomasyon sistemlerinde duygu ve düşünceler gün geçtikçe insan beynine yaklaştırılarak başarılı sonuçlar alınmaktadır.
- Mantıklı Düşünme Algoritması
Akıllı sistemler insanlar tarafından veri elde ettikçe düşünme konusunda kendilerini geliştirirler. Bir konu hakkında birden fazla seçeneğe cevap verebilmek için bilgisayar modellemelerini kullanırlar.
- İnsan Özelliklerine Uygun Davranışlar Sergileme
Yapay zeka uygulamaları , insanların yaptıkları uygulamalar üzerinden kendi algoritmalarını geliştirerek, insanların ilgilendikleri alanlarda kendilerini geliştirmelerine imkan sunar. Örneğin bir besteci yeni bir müzik ortaya çıkaracağı zaman hangi teknolojilerden faydalanacağını yapay zeka sistemleri tarafından öğrenebilir.
- Mantıksal Davranmak
Yapay zeka algoritmaları , büyük veriler (big-data) üzerinden yola çıkarak bir süreç için en doğru kararın verilmesi üzerine geliştirilmiştir. Bu gelişimleri sonucunda, yapay sinir ağlarını kullanarak akıllı, mantıklı ve doğru sonuçlar sergilemektedirler.
İşletmelerde Yapay Zeka Uygulamalarının Süreçleri
Yapay zeka uygulamaları işletmelere yüksek verim kazandırabilmek amacıyla , büyük veri ve makine öğrenmesi sistemlerinden yararlanır. Bu veriler elde edilip sonuçlandırılana kadar bir çok aşamdan geçilir. Örneğin bir e-ticaret sistemi üzerinde, yapay zeka sistemi, verileri anlamlandırırken şu süreçlerden geçilmektedir:
- Müşteriler üzerinden gelen veriler (Ürün adı, ürünün özellikleri, ürünün adedi)
- Toplanan büyük verinin düzenlenmesi ve kategorize edilmesi
- Verilerin türüne göre anlamlandırılması (Açıklayıcı veri, tanımlayıcı veri)
- Algoritmalar aracılığıyla yapılan işlemin yazılımlara aktarılması
- Yapılacak olan işlemin öğrenilmesi ve karar verme süreci
- Yapay zekanın oluşturulması
- Otomasyon sistemleri ile kullanıcılara hizmet sunulması
Müşterilerin Alışveriş Deneyimlerini Anlamada Yapay Zekanın İşlevi
Bir işletmenin kurulma amacı, kuşkusuz müşterilerinin en iyi hizmeti almasını sağlamaktır. İşletmeler, bu hizmeti sağlarken müşterilerinin nasıl bir alışveriş içerisine gireceğini , hangi ürünleri satın aldığında ihtiyaçlarını karşılayacağını veya keyif alacağını iyi analiz etmelidir. İşletme sahipleri de bu analizleri profesyonel bir biçimde yapabilmek için gelişmiş yapay zeka uygulamalarından faydalanmaktadır. Örneğin bir e-ticaret sitesine giren kullanıcının arayüzü kullanırken ne gibi problemlerle karşılaştığını, hangi sayfalarda gezinirken zorluk yaşadığını yapay zeka uygulamaları tespit ederek verimliliğin artmasında site sahiplerine yardımcı olabilir.
Ürün Öneri Sistemleri (Recommendation System)
Ürün öneri sistemleri , genellikle bir ürün ya da hizmetin pazarlanmasında tercih edilmektedir. Bu sistemlerle birlikte kullanıcıların ürün sayfalarındaki gezinme işlemleri analiz edilerek bir sonraki yapacağı işlem tahmin edilir ve karşısına o eylemi gerçekleştirmek için uyarılar gönderilir. Dolayısıyla bu sistemleri kullanan e-ticaret ve perakandeciler hangi alanlara yatırımlar yapacağına kolay bir şekilde karar verebilmektedir.
Müşteri İlişkileri Yönetimi (Custom Relationship Management)
Bir işletme sahibi, pazarlama stratejisi geliştirirken hedef kitlesini doğru tanımlayabilmelidir. Fakat bu büyük veri içerisinde en doğru seçeneğe karar vermek oldukça güç bir durumdur. Bu noktada müşterilerin satın alma aşamalarında hangi kararları verdiği, hangi ürünleri tercih ettikleri, hangi ödeme ve kredi yöntemlerini kullanacağı bu sistemler sayesinde belirlenerek , işletme sahibi ile müşteri arasında daha kaliteli bir iletişim kurulabilir. Müşteri ilişkileri yönetim sistemi ile yapılabilecek olan temel işlemler şunlardır:
- Kurumsal e-posta gönderileri oluşturmak ve yayımlamak
- Takvim bilgilerini güncel tutarak planlamaya yardımcı olmak
- Satın almaya yakın olan müşterilerin listesini oluşturmak ve yönetime raporlamasını yapmak
Yapay zeka sistemleri, bu işlevleri yerine getirirken müşterilerin sorunlarına çözüm bulmalı ve en iyi satın alma deneyimini yaşatmalıdır.
Müşteri Hizmetleri ve Ödeme Sistemlerinin Geliştirilmesi
Herhangi bir ürün alacak müşteri, ilk olarak ürün ile ilgili olan yorumlara ve müşteri hizmeti desteğinin olup olmadığına bakarak seçimlerini yapmaktadır. Bu noktada işletme sahipleri, kullanıcılarına istedikleri bir konu hakkında yardımcı olabilmek amacıyla sesli, metinsel ya da görsel sohbet (chat) yapay zeka uygulamaları sunar. Bu uygulamalar sayesinde kullanıcılar bir ürün hakkında destek almak için çok uzun süre beklemek zorunda kalmaz ve aradığı çözüme kısa bir sürede ulaşabilir.
Ödeme alanı da müşterilerin kaliteli bir hizmet alabilmesi için şarttır. Sahte işlemleri engelleyen ve doğrulama seçenekleri bulunan yapay zeka ödeme sistemleri, müşterilerin güvenli alışveriş yapabilmesini sağlayarak işletme ile ilişkilerinin geliştirilmesine zemin hazırlar.
Ürünlerin Estetik Bir Şekilde Sunulması
Dünya genelinde milyarlarca kullanıcı gün içerisinde bir çok bilgiye ya da ürüne ulaşmak için çeşitli sorgulamalar gerçekleştirir. Eğlence, bilgi ya da ihtiyaç amaçlı yapacakları alışverişlerde etkileyici ürünleri sepetlerine ekleyerek işlemlerine devam ederler. Dolayısıyla SEO ve dijital pazarlama kavramları yapay zeka ile birlikte kullanılır hale gelmektedir.
Yapay zekalar kullanıcılar tarafından gelecek olan verileri algılama, sınıflandırma ve dönüştürme özelliklerine sahip olduğundan en iyi dijital pazarlama stratejisinin de nasıl oluşturulacağı konusunda işletme sahiplerine fikir verirler. Dijital pazarlama stratejisi geliştiren en büyük işletmelerden olan Facebook, Instagram ve Twitter, reklamverenlere, müşterilerinin alacağı ürünlerle ilgili hangi özellikleri tercih ettiklerini ve ne gibi dönüşümleri sağladığına dair raporlar sunarak ürünlerini geliştirmelerinde işletme sahiplerine yardımcı olur.